Vinárstvo Il Palagione v San Gimignane

Natália Cehláriková 13. 11. 2023 Facebook iconZdieľaj

Mestečko San Gimignano sa nachádza v provincii Siena v Toskánsku, len na skok z Chianti. Má podmaňujúcu atmosféru, ktorá vás prenesie do 11. storočia a chytí za srdce. Prechádzať sa uličkami tohto historického mestečka znamená ocitnúť sa v nefalšovanom stredoveku. Okolie je ponorené do typicky toskánskej scenérie, ponúka úžasné panoramatické výhľady na zvlnenú krajinu plnú viníc, cyprusových alejí a olivových hájov. Okrem fantastických pamiatok je typické jednou z najstarších odrôd hrozna – Vernaccia di San Gimignano. Víno z nej vyrobené, bolo na stoloch šľachticov a bohatých obchodníkov už od roku 1276 a predstavuje skutočnú históriu talianskeho vína. Pestuje sa približne na 400 hektároch iba v okolí mestečka. Preto som sa rozhodla navštíviť rodinné vinárstvo Il Palagione, ktoré ponúka aj víno z tejto historickej odrody hrozna...

 

Il Palagione  (v slovenskom preklade to znamená „palác“ alebo „budova“,  taliansky výraz je jednou z mnohých slovných variant pre stavby tohto charakteru) je historická usadlosť z roku 1594, ktorá sa nachádza pozdĺž malebnej cesty spájajúcej San Gimignano s Volterrou. A tak odbočujem z hlavnej cesty, aby som sa dostala k usadlosti, zasadenej medzi staré vinice a olivové háje, ktorá ponúka príťažlivý výhľad na okolité údolie, vrátane výhľadu na San Gimignano. Najautentickejšou vizitkou tohto vinárstva je prísne organická produkcia toskánskych vín ako Vernaccia di San Gimignano a Chianti dei Colli Senesi, ako aj extra panenský olivový olej.

Víta ma majiteľ vinárstva Giorgio Comotti a rozpráva mi o svojej ceste za vínom: „Takmer polovicu života som prežil v Miláne, kde sme s manželkou vlastnili autoškolu... Ale mal som sen. Chcel som vlastniť vinice, vyrábať vlastné víno s úctu a pokorou k prírode... Keď prišla príležitosť v roku 1995 a objavili sme túto starú historickú usadlosť zo 16. storočia, neváhali sme. Nechali sme svoj predchádzajúci život v Miláne a prišli sme sem na toto miesto. Boli sme zmierení s tým, že budeme žiť istý čas v nepohodli, túžili sme cítiť fyzickú únavu, ale zároveň byť intelektuálne šťastní... Začali sme pracovať na vlastnom projekte, ktorý nebol zameraný na rýchle dosiahnutie výsledkov či ziskov, ale posúval nás vpred podľa rytmov prírody. Chceli sme dať našim deťom šancu inej voľby. Ako žiť nie v priemyselnom svete, ale v súlade s prírodnými zákonmi a s úctou k tradíciám. Odjakživa sme milovali víno, stredovekú históriu a románske umenie, nemohli sme si vybrať lepšie miesto ako Toskánsko...“

Sedíme s Giorgiom v prestavanej starej stodole na prekrásny priestor určený na ochutnávky vína a ponúka mi postupne to najzaujímavejšie, čo ich vinárstvo produkuje. Ochutnávka ich produktov vás bezpochyby ponorí do sveta vôní a chutí dávnych čias, ktoré sú spojené s tradíciou a toskánskym územím. Zároveň pokračuje v ich zaujímavom rodinnom príbehu: „Keď som kúpil tento statok, študoval som v archívoch, hovoril s miestnymi ľuďmi, ako to tu pôvodne vyzeralo. Od polovice 20. storočia tu žili roľnícke rodiny, pracovali tu, obrábali pôdu, pestovali vinič, vyrábali víno. A tak v duchu toho, čo sme všetko o tomto mieste zistili, sa nám v krátkom čase podarilo statok zrekonštruovať a vysadili sme vinohrady opäť na pozemky, kde rástol vinič aj kedysi. V roku 2001 sme vybudovali priestory na spracovanie hrozna s najmodernejším zariadením, zároveň aj pivnicu, kde dozrieva víno v dubovom dreve, aby sa dosiahlo jeho najlepšie prirodzené uchovávanie či vyvážené dozrievanie vo fľašiach. V roku 2014 sme ešte dokúpili vinice v Montagni . Dnes máme približne 50 hektárov, z toho na 20 hektároch pestujeme vinič. Tiež máme olivovníky, z ktorých vyrábame vlastný extra panenský olivový olej, zvyšná časť je orná a lesná pôda.“

Príbeh Giorga Comottiho a jeho manželky Moniky Rota je zaujímavý aj tým, ako dokázali nadchnúť pre prácu vo vinárstve aj svojich synov – Gregoria a Gabria, ktorí vyštudovali enológiu a agronómiu a dnes spoločne už aj so svojimi rodinami sa venujú tejto náročnej práci. Giorgio dodáva: „Áno, naše vinárstvo funguje prostredníctvom rodinného manažmentu, každý z nás zodpovedá za isté špecifické činnosti. Robí nám všetkým radosť, keď striháme vinič a vieme, že z neho bude nová úroda, ale zároveň drevo pozbierame, vysušíme a potom na ňom varíme alebo s ním vykurujeme. Je to kolobeh v prírode. Od roku 2007 organicky obhospodarujeme všetky vinohrady a olivovníky. Dospeli sme k tomu po dlhých skúsenostiach rešpektujúcich prírodu, ale hlavne s cieľom dosiahnuť kvalitu, ktorú sme si stanovili.“

 

Dominanciou tohto vinárstva je organická produkcia vína – Vernaccia di San Gimignano a Chianti dei Colli Senesi. S Giorgiom postupne ochutnávam všetky varianty bielej odrody Vernaccia. Začíname so sviežim a delikátnym vínom Hydra DOCG, ktoré pre svoju vyváženú chuť a ovocné tóny je skvelým aperitívom či doplnkom k ľahkým jedlám, pokračujeme  s minerálnejšou a bohatšou Lyrou DOCG  a prehliadku Vernaccie ukončuje ORI Riserva DOCG, ktorá je plná, elegantná s vôňou vanilky, sušeného ovocia, šafránu... Biele víno striedajú varianty Chianti Colli Senesi s názvom Caelum DOCGDraco Riserva DOCG, ktoré je vyrobené z modrej odrody Sangiovese, ktoré ponúkajú elegantnosť, sviežosť a jedinečnú vyváženosť...

 

A tak ochutnávam, debatujem, zajedám miestne dobroty a nechávam sa unášať mottom vinárstva: „Cíťte harmóniu v pohári vína, vyjadrite sa bez toho, aby ste čokoľvek povedali a nech sa vám splní sen o dokonalosti“. Zároveň premýšľam nad všetkým, čo mi povedal Giorgio, ako išiel za svojím celoživotným snom a nezdolali ho žiadne prekážky na tejto ceste. A to je asi odkaz pre všetkých, ktorí majú sny a chcú ich dosiahnuť...

 

Súvisiace recenzie

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu