Môže hudba zmeniť chuť vína?

Natália Cehláriková 09. 10. 2023 Facebook iconZdieľaj

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či môže to, čo počúvame, zmeniť naše vnímanie chuti vína? Možno nie sú ďaleko časy, kedy nám v reštaurácii k vínnej karte ponúknu aj vínny playlist... Prekvapuje vás to?

 

Povedzme, že otvoríte skvelú fľašu Chardonnay z Burgundska, ale nie je také chutné, ako dúfate. Čo môžete urobiť? Existuje krok, ktorý môžete vyskúšať – zmeniť hudbu na pozadí. Ak chcete, aby víno chutilo bohatšie, pustite si hudbu s hlbšou basovou linkou. Ak chcete, aby chutilo sviežejšie, skúste si zahrať niečo jasnejšie a prenikavejšie. Je jednoznačné, že chuť a zvuk sa vzájomne ovplyvňujú.

 

Tu treba poznamenať, že vo svete sa realizovalo niekoľko výskumov o vzájomnom pôsobení hudby a vína. Zásadnú empirickú prácu o vplyve hudby na zážitok z degustácie vína viedol prof. Adrian North na Herriot Watt University v Škótsku. Ponúkol pohár Cabernet Sauvignonu a Chardonnay 250 univerzitným študentom, ktorí pili svoje víno pri počúvaní jednej zo štyroch skladieb špeciálne vybranej hudby alebo popíjali v tichosti. Hudobné výbery boli vybrané tak, aby vyjadrovali rôzne významy:

  • Carmina Burana od Orffa ako „silná a ťažká“
  • Valčík kvetov z Luskáčika od Čajkovského ako „jemná a rafinovaná“
  • Just Can’t Get Enough od Nouvelle Vague  ako „svieža a osviežujúca“
  • Slow Breakdown od Michaela Brooka ako „jemná a mäkká“.

Výsledky odhalili, že tí, ktorí počúvali „ťažkú“ hudbu, hodnotili tieto dve vína ako výrazne silnejšie a ťažšie. Medzitým, tí, ktorí počúvali skladbu od Nouvelle Vague, ohodnotili vína, že chutia o 40 % viac sviežejšie.

Kalifornský vinár a vinársky konzultant Clark Smith uskutočnil množstvo degustačných panelov, v ktorých hodnotil 150 rôznych vín, pričom počúval približne 250 skladieb. Cieľom bolo „nájsť harmónie a nezhody“. Smith pozoroval, ako sa chute vín niekedy menia v prítomnosti vhodnej hudby na pozadí. A je faktom, že niektoré vína boli hodnotené ako „chutnejšie“, keď „degustátori“ počúvali skôr jednu hudbu ako druhú.

 

Pri jedení či popíjaní vína je naozaj dôležitá „zhoda intenzít“ a je nepochybne isté, že nejaká hudobná skladba sa môže hodiť k vínu na základe jeho tónu a zafarbenia. Vyskúšajte to!  A ak vám majiteľ reštaurácie povie, že hrajú hudbu, ktorú majú radi – bez ohľadu na kuchyňu alebo víno, robí zásadnú chybu! A na záver treba dodať, že bezpochyby hudba predáva víno... a nebude teda asi dlho trvať a k odporúčaným jedlám sa pri recenziách o víne objavia aj rady, s akou hudbou ho kombinovať.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie cestopisy a recenzie