Každý rok sa vyberieme za našou dcérou a vnúčatami 1800 km autom do Kalábrie, kde zakotvila pred niekoľkými rokmi a niekde na pol ceste sa vždy zastavíme, aby sme spoznali „nejaký nový kút“ Talianska. Tohtoročný výlet bol v znamení južného Toskánska a skvelých vín.
Romantické stredoveké Montepulciano obklopené zelenými kopcami, vinicami, olivovníkmi nás úplne ohromilo. 1,5 km hlavná ulica Corso obklopená patricijskými domami sa tiahne na vrchol kopca až po hlavné námestie Piazza Grande. Mesto je preslávené nielen svojou históriou, ale zo všetkých strán „vidíte a cítite“ víno. Toskánsky filozof a básnik Francesco Redi v 17. storočí napísal oslavnú ódu na toskánske vína, kde píše, že Vino Nobile je „zo všetkých vín kráľ“. Treba poznamenať, že toto víno bolo skutočne známe už v stredoveku. Aj pápež Pavol III., známy znalec vína, si ho vážil viac ako akékoľvek iné víno a nechal si ho priviezť priamo z Montepulciana, aby zásobil svoje vínne pivnice...
Ale poďme do súčasnosti. Je to skutočne famózne a očarujúce mesto vína. Priamo v centre mesta sú na každom kroku monumentálne historické vínne pivnice. Víno Nobile di Montepulciano odborníci považujú za to najlepšie, čo Taliansko ponúka a patrí do trojice najlepších talianskych červených vín spolu s Chianti a Brunellom di Montalcino. Hrozno sa pestuje sa vo viniciach v okolí tohto 14-tisícového mesta a väčšina vinárov ho vozí na spracovanie priamo do svojich vinných pivníc v centre mesta. Mnohé z nich sú také zaujímavé ako architektonické kúsky samy o sebe, že priťahujú estétov aj milovníkov vína z celého sveta. Niektoré pivnice môžete navštíviť bezplatne, zostupovať do nižších a nižších úrovní (keďže pivnice sú v kopci, majú zvyčajne niekoľko poschodí), cítiť sa ako v inom storočí a vychutnávať výnimočnú atmosféru. V Montepulciane sa vyrábajú „oficiálne“ iba 3 druhy vína – Vino Rosso di Montepulciano, ktoré je jednoduchšie a ovocné, Vino Nobile di Montepulciano, ktoré zreje v sude 2 roky (často sú to nie dubové sudy, ale slovanské napr. z Chorvátska – ktoré mu dodávajú veľmi špeciálnu chuť a vôňu) a Vino Nobile di Montepulciano Riserva , ktoré zreje v sude rok navyše. Všetko víno sa vyrába z tej istej odrody hrozna – Sangiovese, ktorej musí byť 80%, 20% dopĺňajú regionálne odrody. Je zaujímavé, že v okolí Montepulciana je cca 70 -75 výrobcov Vino Nobile s najvyššou klasifikáciou DOCG. Na výrobu tohto vína môže byť použitých iba 70% hrozna z celkového výnosu, zbytok vína sa spracúva na miestne stolové víno „bez označenia pôvodu“.
Naše kroky viedli do niekoľkých monumentálnych a známych vinárstiev (taliani nazývajú vinárstva „cantina“).
Cantina Talosa a jej hlavné pivnice sa nachádzajú v centre starého mesta medzi dvoma z najstarších budov v meste: Palazzo Tarugi a Palazzo Sinatti. Je zo 16. storočia a jej návšteva je ako „ cestovanie v čase“. V tehlových chodbách plných klenieb a výklenkov sú umiestnené sudy. Toto magické miesto vo vás prebudí atmosféru úcty k sile histórie, ktorá pulzuje týmito stenami....
Cantina Contucci. Už v období renesancie rodina Contucci pestovala hrozno a už v roku 1700 boli oceňovaným výrobcom vína. Rodina patrí k zakladateľom Vino Nobile, dokonca v roku 1773 sa v historických kronikách sa objavuje meno Contucci a ich “ušľachtilé víno určené na stôl šľachticov“. Ich pivnica sa nachádza v kaštieli postavenom v 13. storočí a je súčasťou starých vnútorných múrov Montepulciana.
Potulky po vinárstvach a pivniciach v Montepulciane sme zavŕšili dvoma skvelými ochutnávkami vína – v Cantine Crocciani, ktorú prevádzkuje mladšia generácia vinárov a nadväzuje na tradície moderným spôsobom a Cantina Fanetti s dlhou históriou a tradíciami výroby vína.
Cantina Crocciani
Cantina Crociani a ich pivnica, v ktorej dozrieva víno, sa nachádza na magickom mieste v historických priestoroch zo 14. storočia v blízkosti Piazza Grande. Mladšia generácia vinárskej rodiny sa snaží s nasadením a vášňou uplatniť majstrovstvo otca a deda vo vinárskom umení, otvárať medzinárodné trhy a využívať tie najmodernejšie dostupné technológie. 10 hektárov viníc sa nachádza v Le Caggiole, asi 3 km za Montepulcianom, čo je jedna z najlepších pestovateľských oblastí Vino Nobile.
Ochutnať Vino Rosso a Vino Nobile z ich najlepších ročníkov, debatovať s rozhľadeným someliérom tohto vinárstva, preniknúť hlbšie do pestovania a pravidiel spracovania odrody Sangiovese pre majstrovské Vino Nobile, bolo neskutočným zážitkom. Práve preto tieto vína dnes cestujú po svete a môžu sa dostať aj na váš stôl. Sú bezpochyby výsledkom lásky a odhodlania k tejto práci a úctou k histórii a tradícii...
Cantina Fanetti
Rodina Fanetti patrí k najstarším vinárskym rodinám v Montepulciane. Keď začíname prehliadku a ochutnávku v tomto vinárstve, prvé čo vám udrie do očí sú etikety na fľašiach... Vyzerajú skutočne vintage, na žltom papieri, napísané kurzívou. Vinety sú rovnaké po celé generácie a tak vás hneď napadne, že ľudia vo vinárstve sú obzvlášť hrdí na jeho históriu a tradíciu.
Už v 20. rokoch minulého storočia rodina Fanetti vyrábala víno. Adamo Fanetti, starý otec súčasnej majiteľky Elisabetty, bol prvým, kto oživil starodávnu techniku výroby vína Vino Nobile di Montepulciano, ktoré bolo veľmi oceňované v stredoveku, ale v posledných storočiach bolo trochu zabudnuté... Práve on začal ako prvý opäť vyrábať Vino Nobile, šíril jeho meno v Taliansku aj v zahraničí, predvádzal ho na festivaloch a získal množstvo medzinárodných ocenení. Dokonca bol oficiálne uznaný za „legitímneho patróna Vino Nobile di Montepulciano“.
Historická pivnica, v ktorej dozrieva víno Fanetti, sa nachádza pri vchode do centra Montepulciana a pochádza zo 14. storočia. Je plná starých tunelov, ktoré sa krútia a otáčajú pod budovou a hlavnou ulicou a smerujú stále nižšie do niekoľkých podzemných úrovní. Tu prebieha proces starnutia a plnenie vína do fliaš. Etiketa na každú fľašu sa starostlivo lepí ručne. V pivnici môžete nájsť aj jedinečné zberateľské fľaše vína, ktoré pochádzajú z čias Adama Fanettiho a jeho prvých úspechov na trhu vína...
Ochutnávka niekoľkých skvelých ročníkov Vino Nobile bola úchvatnou prechádzkou históriou a súčasnosťou... Toto víno, ktorého pôvodná rubínová farba nadobudne dlhším procesom zrenia oranžový odtieň, má jemnú fialkovú arómu a delikátny nádych horkosti. Suché, ale zároveň mimoriadne jemné a ľahké víno, ktoré zanecháva v ústach neuveriteľný svieži pocit. Vino Nobile z vinárstva Fanetti bolo historicky prvým vínom, ktoré získalo klasifikáciu DOCG.