Pignoletto z oblasti Emilia Romagna

Natália Cehláriková 06. 05. 2024 Facebook iconZdieľaj

Ochutnali ste už Pignoletto frizzante alebo spumante? Tradičné šumivé víno z regiónu Emilia Romagna? Na mojom poslednom výlete v Bologni ma úplne očarilo a dostalo.

 

Pignoletto je biela odroda hrozna, ktorá sa pestuje v okolí Bologne. Prvé zmienky o tomto víne pochádzajú už z 1. storočia nášho letopočtu, keď sa Pínius starší zmieňuje o víne „Pinum Laetum“. Kedysi sa tento vinič šplhal po javoroch a brestoch a víno sa spracovávalo v pivniciach mestských domov. Dnes sa dá povedať, že v „duši“ tohto vína sa odrážajú zvyky obyvateľov Bologne a ich láska k dobrému životu. Veselé jarné nedeľné popoludnia, keď si študenti a rodiny „vzdelanej“ Bologne užívajú zelenajúce sa kopce a nechávajú za sebou stres zo štúdia či práce...

Názov hrozna je odvodený z jeho pretiahnutého tvaru (pigna znamená šiška). Synonymami názvu tejto odrody sú aj napr. Aglionzina, Grechetto, Greco Bianco di Rogliano, Occhietto, Pallagrello, Pallarella, Pignoletta Bianca, Bolognese, Riculonese, Rignolino, ktoré často nájdete na etikete vína. Je to stredne až neskoro zrejúca, veľmi produktívna odroda, ktorá produkuje jemne kyslé, svieže biele vína. Výborne sa hodí na výrobu šumivých vín.

 

Počas letných dní vás toto šumivé víno dokáže neskutočne očariť svojou sviežosťou, jemnou arómou i delikátne horkastou dochuťou. Má nádhernú slamovožltú farbu, jemný buket s nádychom surového ovocia a kvetov. Je elegantné a harmonické, svieže a hodvábne, minerálne a živé... Prosecco počas letných dní hrá určite hlavnú rolu, avšak obohaťte svoje vnemy a ochutnajte aj toto jedinečné a delikátne víno!

 

Súvisiace recenzie

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu