Sú módne trendy aj vo víne?

Natália Cehláriková 01. 10. 2024 Facebook iconZdieľaj

Už sme si zvykli, že štýl nášho obliekania ovplyvňujú aktuálne módne trendy. Avšak móda zasahuje aj do umenia, politiky, filozofie, do ekonomických oblastí... Vinársky priemysel sa tiež prispôsobuje meniacim sa preferenciám svojej klientely. Vyvíjajú sa chute spotrebiteľov, rovnako sa objavujú nové štýly vína... Aj víno podlieha móde a trendom – od štýlu pestovania, cez inovatívne výrobné techniky až po nové chuťové profily. Výroba vína dnes prechádza transformáciou, ktorá sľubuje, že poteší jazýčky znalcov aj príležitostných nadšencov. Poďme spolu nahliadnuť, čo je nové a „trendy“ vo svete vína.

  • V posledných rokoch vďaka rastúcemu záujmu o zdravý životný štýl, výrazne vzrástol dopyt po vínach s nízkym obsahom alkoholu. Spotrebitelia hľadajú alternatívy k tradičným alkoholickým nápojom a výsledkom je, že vinári vyvíjajú inovatívne metódy na výrobu vín s nízkym obsahom alkoholu, ktoré si zachovávajú svoju chuť a komplexnosť. Dokonca nájdeme aj pokusy o výrobu vína úplne bez alkoholu, ktoré sa snažia napodobniť „tradičnú“ chuť a pocit v ústach.
  • S rastúcim povedomím o otázkach životného prostredia sa dostáva do popredia trvalo udržateľné, ekologické či biodynamické pestovanie hrozna s minimom pesticídov, herbicídov a hnojív. Ľudia túžia po autentickejších, remeselne vyrobených produktoch a čoraz viac ich priťahujú prírodné vína s minimálnym zásahom. Sú to vína vyrábané s obmedzeným použitím chemikálií, prísad a technologických zásahov, výsledkom čoho je „naturálnejší a prirodzenejší“ charakter hrozna a terroiru.
  • Určite ste si všimli, že v posledných rokoch zaznamenali prudký nárast popularity šumivé a ružové vína. Myslím, že sa to udialo hlavne vďaka ich všestrannosti a zvyšujúcej sa kvalite. Šumivé vína, ktoré boli kedysi vyhradené predovšetkým na oslavy, dnes pre nás predstavujú obľúbenú možnosť posedenia s priateľmi, rodinou bez zvláštnej príležitosti... so štýlmi od klasického šampanského po talianske Prosecco či španielsku Cavu. Aj ružové vína sa zbavili svojej povesti jednoduchých, sladkých vín a sú dnes uznávané pre svoj rôznorodý štýl a komplexnosť. Slovensko sa v posledných rokoch stalo nepochybne krajinou „kvalitných ružových vín“, ktoré produkujú mnohé vinárstva a majú významný úspech u spotrebiteľa pre svoju ovocnosť, sviežosť a ľahkosť.
  • Popularitu získavajú aj pomarančové vína a vína vyrobené kvasením bieleho hrozna so šupkou. Domnievam sa, že je to aj preto, že spotrebitelia vyhľadávajú jedinečné a nekonvenčné štýly vína. Tieto vína, ktorých farba sa pohybuje od mierne zahmlenej až po hlboko jantárovú, ponúkajú komplexné a výrazné chuťové profily s tanínovou štruktúrou a výraznou arómou. 
  • Pri hľadaní nových a osobitých štýlov vína sa ľudia čoraz viac obracajú na pôvodné odrody viniča a menej známe vinárske oblasti. Tieto vína často ponúkajú jedinečné prejavy terroiru, ako aj možnosť podporovať malých, remeselných výrobcov. Vinári čoraz viac experimentujú s pôvodným hroznom a ponúkajú spotrebiteľom šancu rozšíriť svoje chuťové poháriky nad rámec známych odrôd. Tento trend ukazuje rozmanitosť vo svete vína a pozýva spotrebiteľov, aby objavili nové a vzrušujúce chute z regiónov, ktoré boli v minulosti prehliadané.
  • Jedným z trendov posledných rokov je aj zmena v obaloch, v ktorých je víno ponúkané. Určite ste si všimli, že si dnes môžeme kúpiť aj víno „v jednej porcii“. Tieto možnosti vyhovujú spotrebiteľom na cestách a tým, ktorí hľadajú „menší objem“ bez toho, aby si kupovali štandardnú fľašu. Malé fľašky či šumivé v plechovke neprinášajú síce ten špeciálny pocit spojený s otvorením vína, príjemným posedením a debatou, ale aj toto je jedna z marketingových ciest dnešnej doby. Ďalšou „inováciou“ v obaloch je aj krabicové víno. S rastúcimi životnými nákladmi vám dáva viac za vaše peniaze a tiež znižuje environmentálnu stopu, pretože jej výroba a likvidácia je udržateľnejšia.
  • V rámci aktuálnych trendov by som ešte mala spomenúť aj rastúci záujem spotrebiteľov o gastronómiu a skúsenosti s párovaním vína a jedla. Preto mnohé vinárstva rozširujú svoju ponuku o zážitky z párovania jedla a vína. Tento trend presahuje tradičné párovanie a povzbudzuje spotrebiteľov, aby preskúmali širokú škálu kombinácií chutí, ktoré pozdvihnú zážitok zo stolovania.

A čo dodať na záver? Meniaca sa popularita vínnych štýlov odráža vyvíjajúci sa vkus a preferencie spotrebiteľov, ako aj dynamický charakter samotného vinárskeho priemyslu. Vinári pokračujú v inováciách a experimentoch s novými technikami, odrodami hrozna a regiónmi s jediným cieľom – poskytnúť výnimočné zážitky pre milovníkov vína na celom svete. Tak na zdravie a na objavovanie všetkého nového a vzrušujúceho vo svete vína!

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie cestopisy a recenzie