Milujem rýchle jedlá... najlepšie, ak sú hotové do pol hodinky. Toto je jedno z nich. V tomto roku bola bohatá úroda kuriatok, a tak počas prechádzok v Nízkych Tatrách – v krpáčovských lesoch, skončili naše úlovky v slanom náleve. Kuriatka v tomto náleve sú vynikajúce, vydržia celú zimu a môžete ich použiť do polievky či do omáčok a spomínať na príjemné letné dni...
Suroviny:
pohárik kuriatok v slanom náleve (alebo ak máte zamrazené, príp. aj čerstvé)
½ cibule
1strúčik cesnaku
2 lyžice masla
2 lyžice hladkej múky (ja dávam špaldovú)
smotana na varenie alebo plnotučné mlieko
petržlenová vňať
dlhé cestoviny (pappardelle, tagliatelle, fettuccine...)
soľ
Nadrobno nasekanú cibuľku a cesnak orestujeme chvíľu na masle. Pridáme precedené kuriatka (príp. nakrajané čerstvé či z mrazničky), niekoľko minút restujeme a miešame. Zasypeme 2 lyžicami múky, opäť orestujeme, aby sa všetko spojilo a zalejeme smotanou alebo mliekom. Posolíme a varíme cca 10 minút. Na záver pridáme petržlenovú vňať. Medzitým ako chystáme omáčku, postavíme si vodu na cestoviny a uvaríme niektoré z dlhých cestovín, ktoré máte po ruke. Ja mám doma vždy nejaké pappardelle alebo tagliatelle. Sú uvarené rýchlo a môžete ich pripravovať na rôzne „rýchle“ spôsoby.
Všetko je expresne rýchlo hotové. Je to delikátne jedlo, poďme ochutnávať... Ak z toho bude príjemné posedenie večer vo dvojici či so známymi, ponúknite k tomu vyzreté Chardonnay. Všetkým bude určite chutiť!