Domáce kváskové bagety

Natália Cehláriková 08. 05. 2023 Facebook iconZdieľaj

Ak ste prepadli kváskovaniu ako ja a zásobujete celú rodinu čerstvým chlebom, bagetami, žemličkami, tu je osvedčený recept na jednoduché bagety, ktorých príprava zaberie minimum času. Za to efekt na stole je neopakovateľný a samozrejme aj chuť čerstvej domácej bagetky. Čo môže byť lepšie k vínu, ako takéto jednoduché jedlo doplnené výberom syrov, či šunky...

 

Suroviny:

 

Rozkvas

150 g múky T 650

150 g vody

2 lyžice kvásku

 

Ostatné suroviny

100 g múky T650

50 g ražnej múky

200 g hladkej špaldovej múky

200 g vody

2 lyžičky soli

1 lyžička mletej rasce

1 lyžička sladenky (jačmenný slad)

na posypanie semienka –ľanové semienka, sezamové semienka, chia, tekvica.

Večer si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody.

Na druhý deň pridáme k rozkvasu všetky múky, rascu, soľ, vodu a sladenku. Cca 10 minúť premiesime s ručným mixérom (alebo robotom, ak máte). Cesto dáme na pomúčenú dosku, pomocou stierky poprekladáme a uložíme do misky vymastenej trochou olivového oleja. Misku zakryjeme sáčkom alebo fóliou. Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút stierkou poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. Je to rýchlovka medzi varením či inými domácimi prácami. Po 2 hodinách cesto vyložíme na dosku, rozdelíme na 2 alebo 3 časti (podľa toho, aké veľké bagety chceme). Každú časť roztiahneme do tvaru obdĺžnika, preložíme, zatočíme, dáme na plech predelený papierom na pečenie a necháme ich cca 30 minút kysnúť. Potom ich postriekame vodou, posypeme semienkami (aké máme práve po ruke) a dáme piecť. Na 230 stupňov 10 minút s plechom s vriacou vodou (aby sa nám urobila para) a cca 25 minút na 200 stupňov ich dopečieme do zlatista a chrumkava...

Takéto čerstvé a chutné bagetky často miznú ešte pred servírovaním na stôl.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Kategórie receptov

Najnovšie z blogu