Skladovať víno alebo ho vypiť?

Natália Cehláriková 28. 01. 2024 Facebook iconZdieľaj

Často sa vo „vínnom svete“ stretávame s mýtom, že čím dlhšie víno uskladňujeme, tým je lepšie... V skutočnosti však platí, že väčšina vína je najlepšia v momente, keď sa objaví na trhu. Len malý zlomok vína – podľa štatistík sa hovorí, že dokonca iba 1-2% je skutočne navrhnuté tak, aby vydržalo, s vekom sa zlepšilo a dozrelo. Poďme si o tom povedať pár slov.

 

Na úvod možno začnem krátkym exkurzom do minulosti. Kedysi sa víno skutočne vyrábalo tak, aby dozrelo v pivnici. Hrozno sa zbieralo menej zrelé, s vyšším obsahom kyselín a trieslovín, chýbali technológie pre spracovanie hrozna s vyšším obsahom cukru. Preto víno muselo zrieť, aby sa zjemnila jeho chuť. Súčasnosť priniesla nové technológie pre spracovanie hrozna. Hrozno kvasí s riadenou a kontrolovanou teplotou a mnohé procesy sa dajú ovplyvniť. Taktiež treba podotknúť, že sa zmenili aj naše chute a preto sa vína vyrábajú v jemnejšom a zrelšom štýle, aby sa dali okamžite konzumovať.

Všetko však začína na mieste nákupu. Pri kúpe vína by ste mali zvážiť hlavný dôvod, prečo si ho kupujete. Plánujete ho vypiť? Chcete ho použiť na špeciálnu príležitosť a „vytiahnuť sa“ pred známymi či rodinou? Chcete doplniť svoju zbierku? Treba si uvedomiť, že víno je živý organizmus a jeho nevýhodou je, že keď ho otvoríte, je preč... A keď ste na otvorenie čakali príliš dlho, je ešte viac preč...

 

Takže – pri nákupe vína majte na pamäti, že väčšina dnešných vín sa vyrába na spotrebu do jedného až dvoch rokov od roku výroby. Niektoré možno vydržia aj štyri či päť rokov, ale len máloktoré vďaka tomu budú chutiť lepšie a zaujímavejšie. Stále však existujú vína, ktoré si zaslúžia uskladnenie a čas na dozrievanie. Ak pri nákupe nie ste si istí, o potenciáli na uskladnenie často hovorí zmienka na etikete na fľaši. Všeobecne však platí, že červené víno má väčší potenciál zrenia ako biele. Hovorí sa, že mu trvá dlhšie kým dosiahne svoju vrcholnú úroveň zrelosti a dlhšie v nej aj vydrží.

Ak chceme víno uskladniť a nechať si ho na špeciálne príležitosti, z bielych vín je vhodné na uskladnenie napr. Chardonnay, Veltlín zelený, Rizling, Tokaj, z červených vín Barolo, Brunello, Merlot, Cabernet Sauvignon či Portské.

 

Pre nákupe a konzumácii vína však platí jedno heslo – uchovajme to najlepšie a ostatné si vychutnajme!

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu