Je to super pečivko k šalátom, k syrovej mise a pod. Pečivo si môžeme pripraviť deň vopred a potom ho iba zohriať v rúre.
Suroviny:
500 g hladkej múky
220 – 280 ml mlieka
42 g droždia (1 kocka)
trochu cukru
1 vajce
1 žĺtok
1 lyžička soli
3 lyžice oleja
muškátový orech
mleté čierne korenie
na ozdobenie – mak, ľanové semienka, sezamové semienka atď.
Postup:
Urobíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Do misy, kde máme pripravenú múku zmiešanú so soľou, korením, pridáme olej, vajíčko, kvások, dobre premiešame a necháme vykysnúť 30 min. Plechy vyložíme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske ešte cesto cca 10 min. miesime a udierame o dosku, kým sa neprestane lepiť. Sformujeme z neho valček, ktorý si rozdelíme na cca 20 kúskov, z ktorých formujeme žemličky, slimáky, praclíky... V mlieku rozšľaháme žĺtok a potrieme pečivo. Navrch ho posypeme hrubozrnou soľou alebo semienkami, čo máme po ruke. Pečieme 15-18 min. na 200°C.