Je to veľmi jednoduchá, ale veľmi chutná a efektná chuťovka k vínku. Aj keď sa vám ohlási nečakaná návšteva, stihnete to pripraviť a trošku aj ohúriť...
Suroviny:
500 g hladkej múky
300 ml vlažnej vody
20 g droždia
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
olivový olej
200 g čiernych olív bez kôstok
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
Postup:
Z rozdrobeného droždia, cukru a vlažnej vody pripravíme kvások. Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, 50 ml olivového oleja a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 45 min.
Cesto vyvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme lístkami rozmarínu. Olivy nakrájame a opatrne prstami zatlačíme do cesta. Focacciu pokvapkáme olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste ešte približne 30 minút (kým zdvojnásobí svoj objem). Pečieme ju vo vyhriatej rúre pri 200 °C zhruba 30 min. do zlatohneda.
Namiesto rozmarínu môžeme pridať šalviu, namiesto olív nakrájaný cesnak na plátky, príp. aj slaninku (bude to focaccia na slovenský spôsob). Z uvedeného množstva cesta sa dajú urobiť 2 podlhovasté focaccie, ktoré uložíme na plech vedľa seba a každú ochutíme inak.