Focaccia alebo taliansky chlieb

Natália Cehláriková 07. 05. 2023 Facebook iconZdieľaj

Je to veľmi jednoduchá, ale veľmi chutná a efektná chuťovka k vínku. Aj keď sa vám ohlási nečakaná návšteva, stihnete to pripraviť a trošku aj ohúriť...

 

Suroviny:

500 g hladkej múky

300 ml vlažnej vody

20 g droždia

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

olivový olej

200 g čiernych olív bez kôstok

2 vetvičky čerstvého rozmarínu

 

Postup:

Z rozdrobeného droždia, cukru a vlažnej vody pripravíme kvások. Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, 50 ml olivového oleja a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 45 min.

Cesto vyvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme lístkami rozmarínu. Olivy nakrájame a opatrne prstami zatlačíme do cesta. Focacciu pokvapkáme olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste ešte približne 30 minút (kým zdvojnásobí svoj objem). Pečieme ju vo vyhriatej rúre pri 200 °C zhruba 30 min.  do zlatohneda.

Namiesto rozmarínu môžeme pridať šalviu, namiesto olív nakrájaný cesnak na plátky, príp. aj slaninku (bude to focaccia na slovenský spôsob). Z uvedeného množstva cesta sa dajú urobiť 2 podlhovasté focaccie, ktoré uložíme na plech vedľa seba a každú ochutíme inak.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Kategórie receptov

Najnovšie z blogu