Najlepšie je urobiť dvojitú dávku, lebo s dobrým drinkom hneď všetko zmizne.
Suroviny:
7 g sušeného droždia
1½ l lyžičky cukru
1 ½ šálky teplej vody
1 lyžica olivového oleja
1 ½ lyžičky soli
3 šálky chlebovej múky
rozmarín alebo iné bylinky alebo niečo na posypanie
Postup:
V miske s teplou vodou rozpustíme cukor a pridáme sušené droždie. Zmes necháme cca 10 min pracovať. V druhej miske zmiešame olej, soľ, 3 šálky múky, nasekaný rozmarín alebo iné bylinky a prilejeme vodu s droždím. Všetko dobre premiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien misky. Cesto necháme vykysnúť cca 45 min. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozvaľkáme, nakrájame tenké pásiky, zatočíme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tyčinky potrieme olivovým olejom a pečieme na cca 200°C asi 15 min.
Tyčinky môžu mať rôzny tvar – môžu byť ploché alebo klasické a môžeme s nimi naberať dipy, namáčať do omáčok a nátierok, môžeme ich obtočiť prosciuttom, šunkou... Alebo miesto byliniek môžeme do cesta pridať cesnak, kmín, olivy, môžeme tyčinky pred pečením posypať ľanovými alebo sezamovými semienkami.