Biely slaný koláč k vínu

Natália Cehláriková 07. 05. 2023 Facebook iconZdieľaj

Pri  tejto skvelej chuťovke sa fantázii medze nekladú, dá sa obložiť čímkoľvek, čo máme doma po ruke.

 

Suroviny:

1 kg hladkej múky

500 ml vlažnej vody

8 lyžíc oleja

2 lyžičky soli

biely základ (čerstvý biely syr alebo crème fraîche, kyslá smotana, biely jogurt, žervé,…)

cibuľa, jarná cibuľka

údeniny (slanina, sušená šunka…)

suchšia zelenina na tenučké plátky (cvikla, zemiaky, sušené paradajky, cukina, huby…)

syr

bylinky

soľ, mleté čierne korenie

Postup:

S časovým predstihom si vymiesime z múky, oleja, vody a soli homogénne cesto, zabalíme ho do fólie a necháme na teplom mieste odležať aspoň niekoľko hodín, kým úplne nezvláčnie.
Rúru predhrejeme na maximum (aspoň 250°C). Z odležaného, elastického cesta si na papieri na pečenie vyvaľkáme alebo vytvarujeme čo najtenšie pláty, potrieme ich bielym základom, poukladáme krúžkami cibule, plátkami slaniny, posypeme bylinkami, soľou a mletým korením. Prenesieme na plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry na cca 15 minút, kým sa koláč neprepečie.
Podávame ihneď alebo izbovej teploty, nakrájané na veľké kusy.

Pri  tejto skvelej chuťovke sa fantázii medze nekladú, dá sa obložiť čímkoľvek, čo máme doma po ruke.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Kategórie receptov

Najnovšie z blogu