Pri tejto skvelej chuťovke sa fantázii medze nekladú, dá sa obložiť čímkoľvek, čo máme doma po ruke.
Suroviny:
1 kg hladkej múky
500 ml vlažnej vody
8 lyžíc oleja
2 lyžičky soli
biely základ (čerstvý biely syr alebo crème fraîche, kyslá smotana, biely jogurt, žervé,…)
cibuľa, jarná cibuľka
údeniny (slanina, sušená šunka…)
suchšia zelenina na tenučké plátky (cvikla, zemiaky, sušené paradajky, cukina, huby…)
syr
bylinky
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
S časovým predstihom si vymiesime z múky, oleja, vody a soli homogénne cesto, zabalíme ho do fólie a necháme na teplom mieste odležať aspoň niekoľko hodín, kým úplne nezvláčnie.
Rúru predhrejeme na maximum (aspoň 250°C). Z odležaného, elastického cesta si na papieri na pečenie vyvaľkáme alebo vytvarujeme čo najtenšie pláty, potrieme ich bielym základom, poukladáme krúžkami cibule, plátkami slaniny, posypeme bylinkami, soľou a mletým korením. Prenesieme na plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry na cca 15 minút, kým sa koláč neprepečie.
Podávame ihneď alebo izbovej teploty, nakrájané na veľké kusy.
Pri tejto skvelej chuťovke sa fantázii medze nekladú, dá sa obložiť čímkoľvek, čo máme doma po ruke.