Pestovanie viniča a výroba vína má na Slovensku veľmi dlhú históriu, ktorá siaha do 6. storočia p.n.l. Unikátna kombinácia pôdy, klímy, nadmorskej výšky, topografických podmienok a pestrej palety odrôd dodáva typický charakter slovenských vín. Na malej rozlohe Slovenska sa rozprestiera 6 vinohradníckych regiónov – Malokarpatský, Južnoslovenský, Nitriansky, Stredoslovenský, Východoslovenský a Tokaj. Rodia sa tu vína mimoriadnej štýlovej rôznorodosti.
Slovensko je taktiež krajina výnimočných nových odrôd – novošľachtencov, ktoré svojou originalitou upútavajú pozornosť odborníkov a milovníkov vína. Slovensko okrem bielych, ružových a červených tichých vín ponúka aj zaujímavé šumivé vína. Nemôžeme zabudnúť ani na slovenský unikát, víno kráľov – tokajské víno z unikátnej oblasti Tokaja. Rok čo rok slovenské vína zvyšujú svoju reputáciu a pravidelne získavajú významné ocenenia na prestížnych svetových vinárskych súťažiach. Sú schopné vyrovnať sa najlepším svetovým vínam a naše nové odrody obohacujú vinársky svet o neopakovateľný charakter. Bohužiaľ stále chýba väčšia propagácia a „hrdosť“ na naše výnimočné vína a vinárov, ktorí často šokujú zahraničných návštevníkov svojou kvalitou. Len akosi doma to nevieme doceniť...
Pre tých, čo sa zaujímajú o slovenské vína a chcú ich poznať viac, chcela by som sa zmieniť o jednom výnimočnom a unikátnom projekte s názvom Národný salón vín. Myslím, že je európskym unikátom a práve tam môžete ochutnať a kúpiť si výnimočné vína. Ak sa rozhodujete, aké slovenské víno kúpiť, Národný salón vín je to správne miesto. Nájdete tu TOP 100 slovenských vín daného roka, ktorých jedinečnosť spočíva predovšetkým v kvalite ich výberu. Vína vyberajú odborníci – enológovia, someliéri a vinári v najvyššej slovenskej vinárskej súťaži – Národný salón vín SR. Vínne poklady Slovenska nájdete ukryté v bratislavskom Starom meste, v štýlovej historickej pivnici Múzea vinohradníctva a vinárstva v Apponnyiho paláci.
Aké sú teda najobľúbenejšie a najznámejšie slovenské odrody a vína?
Najkvalitnejšie biele slovenské vína pochádzajú z odrôd Veltlínske zelené, Rizling rýnsky a vlašský, Tramín červený. Tieto odrody dlhodobo patria do našich vinohradov a vyhovujú im klimatické podmienky na Slovensku. Pestujú sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja. Zároveň sa veľmi dobre kombinujú so slovenskými jedlami. Najznámejšie slovenské modré odrody sú Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Alibernet. V poslednom období sa akosi vytrácajú z obchodov a vínnych lístkov a často ich nahrádzajú modré slovenské novo-šľachtence či zahraničné červené vína.
Veltlínske zelené je našou najrozšírenejšou odrodou a jej pôvod je v odrode tramín. Je to veľmi perspektívna odroda, z ktorej sa dajú vyrobiť očarujúce vína spĺňajúce nároky najnáročnejších konzumentov. Tieto vína vynikajú svojou sviežosťou, krásnymi kyselinami a minerálnou štruktúrou.
Rizling vlašský je druhou najrozšírenejšou odrodou, napr. v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti je jednoznačne dominantou. Je to odroda, ktorá dokáže poskytnúť dobre štruktúrované vína s potenciálom zrenia, v dobrých podmienkach aj cibébové výbery, slamové a ľadové vína. Samozrejme najväčšie uplatnenie však nachádza ako odroda pre produkciu ľahších vín. Má ovocný charakter, v ktorom dominuje aróma letného jablka.
Rizling rýnsky je stará nemecká odroda, ktorá sa pestuje už v stredoveku. Rizling je často označovaný ako víno kráľov – „pevné víno s hrdou kyselinkou“. Hodí sa na produkciu klasických bielych suchých vín, prírodne sladkých vín, zaujímavých botrytických, cibébových a dokonca aj šumivých vín. Rizling rýnsky sa vyznačuje vysokým obsahom kyselín, vďaka čomu pôsobia harmonicky aj sladké vína.
Tramín červený je veľmi populárna aromatická odroda, ktorá je prapredkom prakticky všetkých dnešných odrôd. Na rozdiel od ostatných európskych štátov poznáme u nás oficiálne iba Tramín červený. „Červený“ má naozaj červenú šupku a má skôr ovocný charakter, žltý je výrazne korenistý. Víno tejto odrody je oceňované kvôli svojej aromatickosti. Je vhodný pre výroby viacerých druhov vína – od ľahších suchých vín cez výber z hrozna s plným telom, či už ako suché, polosuché alebo polosladké až po prírodne sladké vína, bobuľový výber, slamové víno či dokonca ľadové víno.
Frankovka modrá je kráľovná našich vinohradov. Poskytuje komplexné, dobre štruktúrované vína, ktoré sú vhodné aj na použitie barikovej technológie. Charakterizuje ju aróma kôstkového ovocia, od tmavých višní až po slivky a slivkový lekvár v teplejších ročníkoch. Vo vyzretom víne pribudne aj korenistosť či štipka škorice. Frankovka je vynikajúce ľahké víno v ružovom prevedení, kde sa prejavuje jej šťavnatosť, aróma čerešní a niekedy aj svieži dotyk mäty.
Svätovavrinecké je po Frankovke modrej druhou najrozšírenejšou modrou odrodou. Je mimoriadne vhodná aj na produkciu ružových vín, ktoré sa vyznačujú sviežosťou a podmanivou ovocnosťou červeného ovocia. Vzhľadom na skoré dozrievanie sa hodí aj na produkciu mladých vín.
Slovensko je kolískou aj nových vyšľachtených odrôd – novošľachtencov. Asi najznámejšie a najpopulárnejšie sú biely Devín a modrý Dunaj.
Devín bol vyšľachtený v 50-tych rokoch z odrôd Tramín červený a Veltlínske červenobiele. Po tramíne získal Devín intenzívnu kvetinovo-ovocno-korenistú arómu a schopnosť vysokej koncentrácie cukrov v bobuli. Z odrody Devín sa dajú vyrobiť aj príjemné suché vína, ale uplatnenie odrody je predovšetkým vo vysokých prívlastkoch a prírodne sladkých vínach.
Dunaj je modrá odroda z trojitého kríženia – Muškát Bouchet, Oporto, Svätovavrinecké. Poskytuje intenzívne sfarbené vína s výraznou ovocnosťou od prezretých čerešní až po čiernu ovocnosť černíc a moruší vo vysokých prívlastkoch. Špecifickou arómou vína je čokoládový tón.
A aké víno môžeme podávať k slovenským jedlám?
Párovanie slovenských jedál a vín nemusí byť komplikované. Pri výbere vínka k jedlu je potrebne držať sa jedného pravidla – vyberajte víno podľa plnosti chute. K ľahším jedlám pasujú ľahké, svieže vína, naopak ťažšie jedlá tvoria skvelý pár s vínami s plným telom. Fantázii sa medze nekladú...
Tu je niekoľko tipov:
Bryndzové halušky alebo pirohy – Furmint
Bravčové mäso – Chardonnay, Furmint, Rízling vlašský, Pálava (k sladším omáčkam), z červených vín Rulandské modré
Hovädzie mäso – suchšie Veltlínske zelené alebo Chardonnay, z červených vín napr. Frankovka, Cabernet Sauvignon alebo Rulandské modré
Kuracie mäso – Rízling rýnsky, Tramín červený, Chardonnay, Rulandské modré
Kačacie mäso – Dunaj (kačacie s lokšami), Merlot, k pečienke napr. Tramín červený, Lipovina alebo Muškát moravský
Slovenské dezerty – slovenské sladké vína (sladký Rízling, Milia, neskoré zbery, slamové, ľadové alebo Tokajské prírodne sladké či sladšie šumivé...)