Asi vás už napadla otázka, keď nakupujete víno, prečo majú niektoré fľaše korkový uzáver a niektoré skrutkovací. Za posledných pár rokov sa objavili aj rôzne „spotrebiteľské mýty“, že najlepšie vína sú vždy s korkovou zátkou, zatiaľ čo skrutkovací uzáver označuje víno nižšej kvality... Dlhoročné diskusie o tom, čo je pre víno lepšie, však nemajú jednoznačný záver. Oba spôsoby uzatvárania fliaš majú svojich priaznivcov i odporcov. Poďme sa na to pozrieť bližšie.
Korkové zátky boli preferovanou voľbou na uzatváranie vína od začiatku modernej Európy už okolo roku 1400. Prečo? Nuž, korková kôra je jedným z mála prírodných produktov, ktoré sú dostatočne tvárne na to, aby udržali obsah vo vnútri sklenenej fľaše. Korok má mnoho výhod – je prírodný, flexibilný, stlačiteľný, biologicky odbúrateľný, 100% recyklovateľný. Je zelenou voľbou, pretože ide o obnoviteľný zdroj, stromy sa nevyrúbavajú, ale zlupuje sa iba ich kôra.
Niektoré z prísnejších regiónov Európy nepovoľujú použitie iných ako korkových uzáverov a treba povedať, že víno si tým zachováva klasický štýl a prestížny vzhľad. Je to tiež najlepší spôsob, ako uzavrieť vína, ktoré sú určené na dozrievanie, pretože pórovitosť korkovej zátky umožňuje vínu dýchať. Týka sa to najmä červených vín. Ďalším z dôvodov je skutočnosť, že ide o tradičný spôsob uzatvárania vína a skrutkovací uzáver sa nedá porovnávať s romantikou vytiahnutia zátky z fľaše. Korková zátka je stále považovaná za neoddeliteľnú súčasť procesu pitia vína.
Prečo sa teda začali vo vinárskom svete zvažovať iné možnosti?
Problémom prírodného korku je, že je vysoko citlivý na TCA (2,4,6-trichloroanizol), t. zn. že chlór v korku reaguje s plesňou, ktorá sa v ňom niekedy vyskytuje a znehodnocuje víno. Určite sa vám niekedy stalo, že ste cítili zatuchnutý pach vo víne. Mnohí výrobcovia vína, ktorých vína boli takto znehodnotené, sa začali obzerať po iných typoch uzáverov.
Skrutkovacie uzávery sa vo víne používajú cca od roku 1964 a rýchlo získali veľký podiel na trhu. Napr. v Austrálii sú skrutkovacie uzávery takmer na každej fľaši v krajine. Dôvodom, prečo sa stali také populárne, bolo obdobie zníženej kvality výroby korku v 80. rokoch, ktorá spôsobovala TCA a ničila vína tamojších výrobcov. V Austrálii a na Novom Zélande chceli pre pár rokmi vinári dokonca zakotviť do vinárskeho zákona spôsoby uzatvárania vína, čo sa však nepodarilo.
Aké sú teda výhody skrutkovacích uzáverov? Ich veľkou výhodou je, že zabraňujú oxidácii vína, čo sa môže stať napr. pri použití syntetických korkov. Sú lepšie na krátkodobé až strednodobé skladovanie a pitie. V prípade, že sa nevypijete celú fľašu, skrutkovacie viečko je lepšie na opätovné uzavretie. Sú obzvlášť vhodné pre biele vína, ktoré z nich profitujú, pretože udržujú víno čerstvé, podporujú konzistentné vyzrievanie a zachovávajú sviežu ovocnú chuť.
Napadlo vás, že prírodný korok má zrátané svoje dni? Vytesnia ho alternatívne uzávery? Myslím si, že určite k tomu nedôjde. Všetky tieto udalosti podnietili výskum, aby pri výrobe korkových zátok sa čo najviac odstránilo TCA a dnes je kvalita uzáverov z prírodného korku vskutku výborná v porovnaní so situáciou pred pár rokmi.
A čo dodať na záver? Vinársky svet i milovníci vína sa určite jednoznačne nezhodnú na najlepšom spôsobe uzavretia fľaše vína. Bez ohľadu na to, koľko pozitív má skrutkovací uzáver, romantika, vzhľad a spôsob vyťahovania korkovej zátky pred hosťami, je zážitok sám o sebe. Tak si vyberte, čo sa vám viac páči...