Čo je „terroir“ a ako vplýva na víno?

Natália Cehláriková 30. 03. 2024 Facebook iconZdieľaj

Ak ste milovníci vína, určite ste počuli a poznáte  skvele znejúci francúzsky výraz „terroir“, ktorý sa dnes bežne používa v súvislosti s vínom. Vy, ktorí si nie ste úplne istí, čo to presne znamená, poďte so mnou nahliadnuť bližšie na toto často spájané slovo s vínom... Čo máme teda na mysli, keď hovoríme o „terroir“?

 

Francúzske slovo „terroir“ alebo jeho ekvivalent v španielčine „terruño“, odkazuje na vzťah medzi vínom a krajinou alebo miestom, z ktorého pochádza. Tento výraz, ktorý sa bežne používa vo vinárskom priemysle, označuje jedinečnú kombináciu environmentálnych faktorov, ktoré dávajú konkrétnemu miestu jeho charakteristický charakter a chuť. Označuje vzájomné pôsobenie mnohých faktorov, ako je pôda, zemepisná poloha, klíma, ktoré umožňujú vyrábať špecifické a identifikovateľné produkty. V kontexte výroby vína je „terroir“ konceptom, že vlastnosti vína možno vysledovať až ku konkrétnemu vinohradu a vinárovi – to znamená, kde a kým bolo hrozno vypestované. Zhrnuté jednou vetou – je to víno s takými jedinečnými vlastnosťami, ktoré sa nedajú nikde a akokoľvek napodobniť – to je skutočný význam tohto slova.

Faktory, ktoré charakterizujú terroir, môžeme rozdeliť do dvoch veľkých kategórií. Sú to prírodné faktory, ako fyzikálne a chemické prírodné podmienky, zemepisná poloha, podnebie, pôda a ľudské faktory, ako je výber materiálov (odrody, podpníky, kvasinky), vinohradnícke postupy a metódy výroby vína. Modifikovať prírodné faktory je veľmi ťažké až nemožné, avšak ľudské faktory zodpovedajú sérii rozhodnutí pred a počas života vinohradu. Terroir teda dotvára samotný vinár spôsobmi, ako obrába vinice, aké odrody pre akú pôdu vyberá a potom samozrejme ako hrozno spracováva. Bezpochyby platí, že bez dobrého a pozorného vinára, ktorý vie čo a prečo robí, sa ani najlepší terroir neprejaví. Tu si treba taktiež uvedomiť, že všetky enologické postupy sú v krajinách väčšinou prísne regulované. A to znamená, že produkcia vína vyrábaného v danom v regióne je obmedzená, ale zároveň dáva tomuto vínu silnú identitu.

 

„Terroir“ teda predstavuje jedinečné a unikátne spojenie prírodných a ľudských faktorov do magického celku. Tak ochutnajte vína so špeciálnym charakterom – „terroir“ Malých Karpát, Strekova či Požitavia... každé bude veľmi špeciálne a iné. Máme na výber a môžeme porovnávať a pustiť uzdu našim chuťovým pohárikom.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu