Ernest Hemingway kedysi poznamenal, že „znalosť vína môže byť radosťou po celý život človeka.“ Víno je skutočnou pochúťkou, ktorá prebudí zmysly, „opojí“ hlavu a poteší chuťové poháriky... Stačí sa v ňom trochu vyznať a vyberať to správne na danú príležitosť. Poviete si, že druhov, odrôd a značiek vín je obrovské množstvo a vyznať sa v nich je takmer umenie. Každý konzument vína by však mal vedieť, ako rozoznať kvalitné víno od jeho lacnej verzie a aj keď nie ste experti, dá sa v tomto očarujúcom svete zorientovať.
Môže byť kvalitné víno lacné? Otázka ceny je veľmi rozporuplná. Samozrejme aj víno v nižších cenových hladinách môže byť kvalitné, avšak porozmýšľajte, či je rentabilné predávať víno za cenu 3 eurá, ak zoberieme do úvahy náklady na pestovanie, zber, spracovanie hrozna, uskladnenie a pod. Mnohí, ktorí sa aspoň trochu vyznajú vo víne sa zhodujú, že cena kvalitného vína sa začína pohybovať pri približne desiatich eurách. Zároveň však vysoká cena nie je zárukou výnimočného vína, často platíme za značku, marketing a drahú reklamu.
Čo si teda treba všímať na víne, keď si nalejete prvý pohár?
– Víno by malo mať istú komplexnosť. T. zn., že zacítite rôzne arómy a chute. Videli ste niekedy someliérov, ako degustujú víno? Rozprávajú o chuti chleba, bobuľového ovocia, vôni jabĺk, broskýň, tabaku... Ak ochutnáte kvalitné víno, tento ich jazyk ľahko pochopíte. Vo všeobecnosti platí, že rozdiel medzi nekvalitným lacným a kvalitným víno je, že pri tom kvalitnejšom cítite viac aróm a rôzne chute.
– Víno by malo mať vyváženú chuť. Iste ste zažili, keď ste ochutnali prvý dúšok vína, že bolo kyslé či malo priveľa tanínov a bolo trpké či horké... Aj kyslosť vína, či obsah tanínov môžu byť jeho prirodzenými vlastnosťami, ale musia zodpovedať jeho druhu a vlastnostiam. Musia byť prepojené do jedného vyváženého celku spolu s inými vlastnosťami.
– Víno by malo mať dochuť, ako hovoria degustátori. Keď ochutnáte víno, cítite, ako sa vám jeho chuť rozloží na jazyku a príjemne pretrváva v ústach... Vtedy viete, že pijete kvalitné víno. Ak ochutnáte neveľmi kvalitné víno, pravdepodobne bude mať veľmi krátku dochuť a pocit v ústach nebude taký príjemný.
– Ďalším spoľahlivým ukazovateľom kvalitného vína je, že z vína hlava nebolí. Dôležité je, aké sú vaše pocity na druhý deň. Nekvalitné víno dokáže s vašej hlave a žalúdku spôsobiť naozaj nepríjemnosti. Dobré a kvalitné víno vám pripraví nielen pekný večer, ale aj nasledujúci deň.
Niekedy sa hovorí sa, že ten, kto pije tvrdý alkohol, je alkoholik, ten, kto pije pivo je krčmový typ, ale kto pije víno, je gurmán... A to znie dobre, čo poviete? Tak poďme ochutnávať a vychutnávať dobré a kvalitné víno.