Aké víno a k čomu – pravidlá správneho kombinovania

Natália Cehláriková 04. 10. 2023 Facebook iconZdieľaj

Túto kapitolku by som začala výrokom Alexandre Dumasa, že „víno je duchovnou časťou gastronómie“. Servírovanie jedla s vhodným vínom posúva stolovanie na vyššiu úroveň a dokáže nám priniesť pôžitok a radosť.

 

Po generácie sa dedili isté pravidlá, ktoré je vhodné dodržiavať – napr. biele víno k rybám, červené k mäsu, suché pred sladkým, mladé pred starým, žiadne víno k šalátu... Tu však treba dodať, že jedlo a víno sa za posledných 100 rokov veľmi zmenili, a tak naši starí rodičia by boli prekvapení, aké víno dnes podávame k určitým jedlám.  Veľký technologický rozvoj vo vinárstve priniesol revolúciu vo výrobe vína a chuť vína sa stala ovplyvniteľná, čo zmenilo po generácie platné predstavy o chuti vín. A dnes môžeme len dodať, že žiadne striktné pravidlá neexistujú. Preto je potrebné ku kombinovaniu jedla a vína pristupovať individuálne a s dávkou správnej intuície.

 

Pri zostavovaní menu treba brať do úvahy niekoľko hľadísk. Je dôležité nielen jedlo, ktoré chceme podávať, ale aj príležitosť. Uvoľnenú a pestrú spoločnosť poteší nekomplikované ľahké víno, štýlová slávnosť či posedenie vyžaduje aj štýlové vína.

 

Základnou ideou, ktorá nám môže pomôcť pre výbere vína je rešpektovanie chuťovej a aromatickej intenzity jedla a vína. Preto je občas dobré popremýšľať či chceme, aby jedlo s vínom kontrastovalo alebo sa mu podobalo. A tu môžeme aplikovať 2 základné princípy: princíp harmónie  a princíp kontrastu chutí. Čo to vlastne znamená? Uvediem veľmi jednoduchý príklad – podľa princípu harmónie môžeme kombinovať sladkú chuť jedla so sladkým vínom – napr. k sladkému dezertu budeme podávať sladké víno. Princíp kontrastu znamená protikladnú kombináciu napr. slaného jedla a sladkého vína – k zrejúcemu syru môžeme podávať sladké víno.

Tu je niekoľko základných zásad kombinovania, ktoré môžu byť vaším kompasom pri výbere vína:

 

1. Impozantné s impozantným, nenáročné s nenáročným

Toto je základná idea pri servírovaní jedla a vína a môžete ju použiť pri každej príležitosti. Pripravujete záhradnú party pre kamarátov a rodinu? Budete sedieť v záhrade, grilovať a debatovať? K tomu nemusíme otvárať fľašu drahého Merlotu, stačí vybrať ľahké nekomplikované víno. Mohol by to byť Veltínske zelené, či Rízling rýnsky, Frankovka modrá rosé, k tmavému mäsu Rulandské modré či Svätovavrinecké. Ak máte rodinnú oslavu okrúhleho jubilea, či ukončenia školy a pripravujete špeciálne menu, tu si treba dať záležať na výbere a ponúknuť výraznejšie a špeciálnejšie víno. Ak ste kúpili pri tejto príležitosti v mäsiarstve drahú sviečkovú, vyberieme k tomu robustný, bohatý a výrazný Cabernet Sauvignon alebo plný Syrah/Shiraz.

2. Regionálne pokrmy s regionálnym vínom

Toto je aj dnes najrozumnejší a najpríjemnejší princíp, ktorým sa môžete riadiť. V minulosti platilo, že ak ste žili vo vinohradníckej oblasti, k miestnemu jedlu ste popíjali miestne víno. Platí to stále. Napr. keď idete na dovolenku, sadnete si na obed či na večeru, očakávate, že Vám ponúknu miestne jedlo a „vino della casa“. Keď navštívite okolie Pezinka alebo Modry, necháte si k jedlu odporučiť miestne víno.

3. Flexibilná odroda takmer ku všetkému

Majte doma vždy po ruke nejaké víno flexibilnej odrody s nižším obsahom alkoholu, ktoré sa dá použiť takmer ku každému jedlu. Napr. ak naservírujete Rizling rýnsky alebo Sauvignon s jemnou kyselinkou, nič nepokazíte.

4. Výrazne chute s výrazným vínom

Pri servírovaní jedál, na ktoré použijeme bylinky a korenia a dodáme im tým veľmi výraznú chuť, je vhodné použiť aj výrazné a korenisté vína. Ak by sme k nim podávali voňavé víno ako Rulandské modré alebo Vetlínske zelené, kombinácia prinesie veľmi nevýraznú vodovú chuť. Preto dnes k veľmi populárnym ázijským jedlá s výrazným korením ponúknime  víno s prirodzenou kyselinkou, dobre definovanou ovocnou chuťou ako Rizling, Sauvignon alebo suchšiu verziu Muškátu. Ku korenému mäsu servírujme napríklad vyzretý a plný Syrah/Shiraz.

5. Harmónia chutí jedla a vína

Ak chceme, aby sa jedlo s vínom podobalo a harmonizovalo, chuť jedla skombinujeme s rovnakou chuťou vína. Pár príkladov:

Sladká – sladká: K sladkému jedlu vyberte sladké víno, uistite sa však, že víno je aspoň rovnako sladké ako podávané jedlo, napr. k  dezertu podávajte prírodne sladký Rizling, slamové či ľadové víno.

Kyslá – kyslá : Pripravili ste šalát s kyslejším dressingom? Naservírujte k nemu Rizling rýnsky s jemnou kyselinkou.

Slaná – slaná: Chcete ohúriť hostí ustricami? Naservírujte k nemu Chardonnay alebo suchý sekt.

6. Kontrast chutí vína a jedla

V prípade, že chceme servírovať jedlo a víno vo vzájomnom kontraste, tu je pár príkladov:

Slaná – sladká: Sladké vína sú najlepšími priateľmi zrejúcich syrov – napr. rockfort, či camembert a prírodne sladký Rízling alebo Tokaj či slamové alebo ľadové víno.

Horká – sladká: Ochutnajte čokoládu so 75% kakaa a nalejte si k tomu sladké červené Portské. Výborná kombinácia!

Kyslá – sladká: Máte chuť na limetkový sorbet? Ochutnajte so sladkým šumivým vínom alebo sladkým sektom.

Slaná – kyslá: Výborná kombinácia je napr. tuniak a aromatický Sauvignon s jemnou kyselinkou.

 

A majme na pamäti, že už za čias Napoleona sa ľudia riadili mottom, že  „aj ten najlepší pokrm bez vína je ako koncert bez orchestra“!

 

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu