Tu je niekoľko kombinácií, ktoré vám určite uľahčia výber vhodného vína k podávanému jedlu... Nezabudnite, že všetko je na vás a hostí môžete očariť aj nevšedným párovaním.
Cestoviny, rizoto, pizza
cestoviny s červenou omáčkou, mäsom: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rulandské modré (Pinot Noir)
cestoviny s bielou omáčkou: Chardonnay, Rulandské biele (Pinot Blanc), Prosecco
cestoviny s hríbami: Rízling rýnsky
rizoto: Bardolino, Rulandské šedé (Pinot Gris), Rizling rýnsky
pizza: Svätovavrinecké, Cabernet, Modrý Portugal, Rizling
Mäso
jednoduché úpravy hydiny: Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Müller Thurgau, Pálava, Veltínske zelené, Rulandské biele
hydina na čínsky spôsob: Rizling rýnsky, Sauvignon blanc, Tramín červený, Devín
hus, kačka, morka: Svätovavrinecké, Rulandské modré, Merlot, Dunaj, burčiak
hovädzie mäso: Frankovka modré, Svätovavrinecké, Merlot
sviečková: Cabernet Sauvignon
teľacie mäso: Rizling rýnsky, Rulandské biele, Veltlínske zelené
bravčové mäso (bežné úpravy): Chardonnay, Rulandské biele, Rízling vlašský, Furmint, Rulandské modré, Merlot
údené mäso, údeniny: Svätovavrinecké, Frankovka modrá, Rulandské modré
steaky a divina: Cabernet Sauvignon, Merlot
divina: Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Alibernet
zajac, bažant, jarabica: Modrý Portugal, Merlot, Svätovavrinecké
jahňacie mäso: Sauvignon, Dunaj, Merlot
ostré korenisté úpravy mäsa: Shiraz, Rizling
Ryby, morské plody a zelenina
losos: Rizling, Rulandské modré, Beaujolais, ružové víno
ryby: Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandské biele, Chardonnay, Veltínske zelené, ružové vína
údený losos a sushi: Silvánske zelené, Chenin Blanc, Rizling rýnsky
morské plody: Veltlínske zelené, sekt
zeleninové jedlá a šaláty : Rízling rýnsky, Müller Thurgau, Sauvignon, Chardonnay
Syry
kozie syry: Pálava, Sauvignon blanc, Tramín červený, Devín
ovčie syry: Pálava, Furmint
encián/camembert/ syry s bielou plesňou: Rulandské biele, Merlot (Petit Merle), fortifikované vína
ementál: Rizling vlašský, Chardonnay, sekt alebo šumivé vína
rockfort/niva/ syry s modrou plesňou: Tokaj 4-putňový, sladké vína, ľadové, slamové
Sladké jedlá
dezerty a ovocné jedlá: Tramín červený, Pálava, Devín, portské, sladké vína, šumivé vína a sekty
jedlá s ovocnou prílohou: Muškát moravský