Aké víno a k čomu - niekoľko kombinácií, ktoré nám uľahčia výber

Natália Cehláriková 17. 10. 2023 Facebook iconZdieľaj

Tu je niekoľko kombinácií, ktoré vám určite uľahčia výber vhodného vína k podávanému jedlu... Nezabudnite, že všetko je na vás a hostí môžete očariť aj nevšedným párovaním.

 

Cestoviny, rizoto, pizza

cestoviny s červenou omáčkou, mäsom: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rulandské modré (Pinot Noir)

cestoviny s bielou  omáčkou: Chardonnay, Rulandské biele (Pinot Blanc), Prosecco

cestoviny s hríbami: Rízling rýnsky

rizoto: Bardolino, Rulandské šedé (Pinot Gris), Rizling rýnsky

pizza: Svätovavrinecké, Cabernet, Modrý Portugal, Rizling

 

Mäso

jednoduché úpravy hydiny: Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Müller Thurgau, Pálava, Veltínske zelené, Rulandské biele

hydina na čínsky spôsob: Rizling rýnsky, Sauvignon blanc, Tramín červený, Devín

hus, kačka, morka: Svätovavrinecké, Rulandské modré, Merlot, Dunaj, burčiak

hovädzie mäso: Frankovka modré, Svätovavrinecké, Merlot

sviečková: Cabernet Sauvignon

teľacie mäso: Rizling rýnsky, Rulandské biele, Veltlínske zelené

bravčové mäso (bežné úpravy): Chardonnay, Rulandské biele, Rízling vlašský, Furmint, Rulandské modré, Merlot

údené mäso, údeniny: Svätovavrinecké, Frankovka modrá, Rulandské modré 

steaky a divina: Cabernet Sauvignon, Merlot

divina: Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Alibernet

zajac, bažant, jarabica: Modrý Portugal, Merlot, Svätovavrinecké

jahňacie mäso: Sauvignon, Dunaj, Merlot

ostré korenisté úpravy mäsa: Shiraz, Rizling

Ryby, morské plody a zelenina

losos:  Rizling, Rulandské modré, Beaujolais, ružové víno

ryby: Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandské biele, Chardonnay, Veltínske zelené, ružové vína

údený losos a sushi: Silvánske zelené, Chenin Blanc, Rizling rýnsky

morské plody: Veltlínske zelené, sekt

zeleninové jedlá a šaláty : Rízling rýnsky, Müller Thurgau, Sauvignon, Chardonnay

 

Syry

kozie syry: Pálava, Sauvignon blanc, Tramín červený, Devín

ovčie syry: Pálava, Furmint

encián/camembert/ syry s bielou plesňou: Rulandské biele, Merlot (Petit Merle), fortifikované vína

ementál: Rizling vlašský, Chardonnay, sekt alebo šumivé vína

rockfort/niva/ syry s modrou plesňou: Tokaj 4-putňový, sladké vína, ľadové, slamové

 

Sladké jedlá

dezerty a ovocné jedlá: Tramín červený, Pálava, Devín, portské, sladké vína, šumivé vína a sekty

jedlá s ovocnou prílohou: Muškát moravský

 

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu