Aké víno a k čomu – hlavné princípy

Natália Cehláriková 31. 05. 2023 Facebook iconZdieľaj

Pri kombinovaní jedla s vínom treba mať na pamäti vždy základné pravidlo – umenie kombinovať jedlo s vínom spočíva vo vnútornej rovnováhe jedla a vína samotného. Prakticky to znamená, že ľahšie a menej chuťovo výrazné jedlo potrebuje aj ľahšie a málo aromatické víno. A naopak!  A vždy platí: najprv vyberáme jednoduché a potom výrazné a najlepšie!

 

Ak chceme popíjať biele víno, večer je najlepšie začať s ľahkým suchým sektom alebo Proseccom. Potom môžeme ponúknuť fľašu dobrého voňavého Sauvigonu alebo sviežeho Veltlínskeho zeleného. Na záver bielych vín podávame korenisté výrazné vína ako Rizling rýnsky alebo vína vyzrievané v barikových sudoch napr. Chardonnay.

Pri červenom víne musíme byť opatrní. Večer môžeme začať s fľaštičkou jemne vychladeného ľahšieho a ovocného Pinotu Noir (Rulandské modré) alebo plnšou Frankovkou. Nasledovať by mohlo Chianti z Toskánska alebo Merlot a na záver siahneme po mohutnom silnom a zamatovom Cabernet Sauvignone.

Ak chceme na stole väčšiu farebnosť, vo všeobecnosti platí, že  začíname bielym vínom, potom ružovým a končíme červeným vínom. Na záver si môžeme dopriať aj špeciálne víno – fortifikované, botrytické, slamové, či ľadové – teda prírodne sladké biele víno.

A tu je pár hlavných zásad:

Biele víno sa dokonale hodí k morským plodom, rybám a hydine.

Červené víno tvorí ideálny pár s červeným mäsom, zverinou, kačicou, husacinou a tvrdým syrom. Staršie červené víno sa perfektne hodí k bravčovému mäsu.

– Na ružovom víne je vzácne, že sa hodí takmer ku každému jedlu.

Sladké víno sa hodí k sladkým jedlám.

Dezertné víno sa zase dokonale hodí k slávnostnému menu, avšak pije sa v menšom množstve pre zvýšený obsah alkoholu.

Šumivé víno sa môže podávať ako aperitív alebo po jedle k zákuskom a ovociu.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu