Bezpochyby ku kultúre vína patrí aj stolovanie a pitie z „vhodných pohárov“. Určite si dobré víno nevychutnáme z plastového, papierového pohárika či z „horčičáku“... Vo všeobecnosti platí, že najvhodnejšími pohármi, sú číre sklenené poháre na stopke v tvare kalicha. Práve takýto tvar pohára umožní, aby sa uvoľnili vo víne všetky arómy a chute. Veď víno chceme nielen piť, ale hlavne si ho vychutnať po všetkých stránkach. O tom, aký tvar pohára na víno si vyberáme, rozhoduje jeho farba. Biele, červené a ružové, či šumivé víno nalievame do pohárov odlišného tvaru. Ale poďme si o tom povedať viac.
Poháre na sekty, šumivé vína a šampanské sú najčastejšie v tvare flauty. Majú podlhovastý tvar, ktorý pripomína flautu a majú aj menší objem. Okrem toho, že takýto pohár skvele zdôrazní eleganciu bubliniek, dlhšie zachováva ich prirodzené prúdenie a taktiež nižšiu teplotu podávaného šumivého vína. Bublinky pijeme pri výnimočných príležitostiach, ale čoraz častejšie si doprajeme počas horúcich večerov aj dobre vychladené Prosecco. Ak milujete bublinky, rozhodne by ste mali mať špeciálne poháre určené práve pre nich.
Poháre na biele víno sú o niečo menšie ako na červené víno. Súvisí to s teplotou, pri ktorej sa biele víno podáva. Keďže je nižšia ako pri červenom víne, je potrebné, aby mali poháre menší objem a podávané víno sa neprehrievalo. Poháre majú tvar tulipánu, ktorý chráni unikajúce kvetinové arómy a zachováva sviežu kyselinku vína, ktorú v bielom víne tak milujeme a vyhľadávame.
Poháre na červené víno sú “tučnejšie”, aby sa čo najlepšie rozvinula jeho chuť a aróma. Červené vína podávame pri teplote cca 14-18 °C a pohár s dostatočným “bruchom“ nám už po naliatí vína rozvinie špecifické chute a vône. Pri pohároch na červené víno je dôležité, aby bola vrchná časť čo najviac otvorená a zabezpečil sa tak kontakt vína so vzduchom. Takýto otvorený kalich s väčším objemom navyše pomáha zjemňovať horkú chuť tanínov a korenistých podtónov vína. Je zaujímavé, že aj pre rôzne druhy červeného vína sú vhodné rôzne modifikácie pohárov. Najčastejšie používaným je tzv. balón, tučný pohár s veľkým objemom, ktorý je určený pre vína burgundského štýlu.
Čo s ružovým vínom a do akých pohárov ho podávať? Za posledné roky sa aj na Slovensku veľmi zvýšila obľuba ružových vín a slovenskí vinári v svetovej konkurencii dokázali uspieť práve s ružovými odrodami. Ružové víno je dnes samostatnou kategóriou, aj keď sa často radí skôr k šumivému vínu či bielemu vínu. Ružové vína sú osviežujúce s ovocným charakterom a preto vhodné poháre, ktoré sú širšie v spodnej časti a postupne sa zužujú. Vďaka menšiemu otvoru je vôňa vína intenzívnejšia. Určite neurobíte chybu, ak použijete poháre na biele víno.