Aké víno a ako vychladené

Natália Cehláriková 07. 11. 2023 Facebook iconZdieľaj

Na prvý pohľad sa môže zdať, že nie je nič jednoduchšie, ako servírovať víno. Stačí otvoriť fľašu a naliať. Avšak nie je to tak. Aby sme si víno vychutnali po všetkých stránkach, musí mať bezpochyby tú správnu teplotu. Práve teplota môže výrazne ovplyvniť vôňu a chuť vína.

Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol, príliš nízka zas utlmí vône a chute. Stalo sa Vám, že Vám niekto ponúkol vychladené červené víno a nechutilo vám? Bolo nepríjemne trpké a plné tanínov... Neexistuje univerzálny názor na teplotu vína. Čo je „to pravé“ pre vás je otázkou individuálneho vkusu, ale sú niektoré všeobecné zásady, ktoré používame. Ďalší fakt, ktorý si musíme uvedomiť je, že teplota vína sa pred samotnou konzumáciou zvýši naliatím do pohára približne o dva stupne. Preto je vždy lepšie začať s o niečo nižšou teplotou ako je požadovaná teplota servírovania.

Takže povedzme si stručne, aké teploty podávania sú pre jednotlivé vína najlepšie.

Šumivé víno a všetky „bublinky“ podávame pri teplote 6 ° C až 8 ° C.  Ak ho necháme v pohári chvíľku postáť, postupne uvoľní svoju vôňu.

Ľahké svieže biele vína podávame ich pri teplote 7 ° C až 11 ° C. Tým sa zachová ich sviežosť a ovocnú chuť.

Bohatšie plné biele vína a prírodne sladké biele vína servírujeme pri teplote 10 ° C až 12 ° C. Vyššia teplota zvýrazní chuť alkoholu a naopak, ak by bolo chladnejšie, nepocítime a nevychutnáme si jeho vôňu.

Ružové víno sa servíruje sa o niečo teplejšie ako biele, ideálna teplota sa pohybuje od 12°do 14°C. Správna teplota zohráva práve pri tomto druhu vín dôležitú úlohu, pretože ich aróma je menej intenzívna ako pri iných druhoch.

Pri červenom víne platí, čím je víno plnšie, tým vyššia teplota servírovania. Ľahké červené sa odporúča servírovať pri teplote 14 ° C až 16 ° C, plnšie červené vína pri teplote 17 ° C až 19 ° C, niektoré archívne vína sa podávajú aj pri teplote 22° C. Vyššia teplota rozvinie v červenom víne arómu a chuť a eliminuje taníny.

Na záver treba poznamenať, že na každej fľaši, ktorú si kúpite býva zvyčajne uvedená doporučená teplota pre dané víno. Takže je to aj pre vás jednoduchý návod, pri akej teplote je najlepšie ho podávať.

Súvisiace články

Sledujte nás na sociálnych sieťach

O autorovi

Volám sa Natália Cehláriková a mám celkom úctyhodný vek na založenie vlastného webu či vlastného blogu. Moje dlhoročné hobby – víno a všetko, čo s ním súvisí, vyústilo do absolvovania someliérskych kurzov a získania certifikátu someliéra.

Najnovšie z blogu